Kaupunki ei saa sulkea silmiään huumausaineiden arkipäiväistymiseltä

Vuonna 2020 Turun Hepokultaan avattu Niittykoti on herättänyt paljon keskustelua. Niittykodin asukkaat kärsivät päihde- ja mielenterveysongelmista, mikä on aiheuttanut rauhattomuutta alueen naapurustossa. Poliisin tehtäväilmoitukset sekä rikosilmoitukset ovat kasvaneet merkittävästi Hepokullassa Niittykodin myötä.

Keskustelut Niittykodin kohtalosta ja sen asukkaiden päihde- ja huumausaineongelmista alleviivaavat sitä, että huumeiden käyttäjien määrät ovat kasvaneet Suomessa. THL:n ”Huumetilanne Suomessa 2020-raportin” mukaan huumeiden käyttö oli yleisintä 25–34-vuotiailla, mutta myös 15–24-vuotiaiden keskuudessa käyttö on yleistynyt merkittävästi. THL:n teettämän kyselyn mukaan, lähes joka toinen suomalainen kokeilee huumeita ja tämä luku nousee erityisesti nuorten keskuudessa. Jo yläkouluikäiset ovat jääneet kiinni LSD:n, ekstaasin tai Subutexin käytöstä. Poliisin mukaan Turussa ei ole yläkoulua, jossa ei olisi huumeita käyttäviä oppilaita.

Turkuun on kasvanut huumeiden käyttäjien sukupolvi ja uhkana on, että seuraava sukupolvi tulee olemaan vielä edellistä suurempi. Turun kaupungin teettämän päihdetilannekyselyn mukaan avoin huumekauppa ja päihtyneet ihmiset ovat arkipäivää kaupungin kaduilla. Kyselyn mukaan lähes puolet vastaajista ovat pelänneet julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä huumeiden käyttäjiä. Lähes poikkeuksetta nämä käyttäjät ovat olleet alle 35-vuotiaita.

Voimme iloita siitä, että suurimmalla osalla suomalaisista menee hyvin ja erityisesti alkoholin käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt. Valitettavasti kuitenkin huumeet ovat osittain korvanneet alkoholin. Huumeita on helposti saatavilla salatun verkon sekä suojattujen viestipalveluiden kautta ja lisäksi huumeet ovat alkoholia edullisempia.

Mikä ratkaisuksi ongelmaan? Vuoden 1987 päihdehuoltolain uudistus on vielä kesken, eikä se paranna välittömästi Turun turvallisuustilannetta. Kaupungin täytyy kehittää etsivää nuorisotyötä, oppilas- ja opiskelijahuoltoa ja tarjota päihdehoitoa myös nuorille. Samalla tulee tunnustaa realiteetit, että kasvavaa huumeongelmaa ei voiteta vain lisäbudjeteilla ja viranomaisyhteistyötä kehittämällä, vaan myös perheiden vastuulla on tukea, valvoa ja opastaa omaa jälkipolveaan. Kaupunki voi lisätä päihdeinformaatiota ja tuottaa ennaltaehkäisykeinoja vanhemmille, jotta heillä olisi paremmat edellytykset tarttua nuorten mahdollisiin päihdeongelmiin. Näin voimme edistää kaupunkilaisten turvallisuutta aina lähiöistä keskustaan.

Matti Niskanen
Valtio- ja sotatieteiden maisteri
V-S:n Aluepelastuslautakunnan jäsen

Julkaistu Turun Sanomissa 5.2.2021: https://www.ts.fi/lukijoilta/5205539/Turun+kaupunki+ei+saa+sulkea+silmiaan+huumausaineiden+arkipaivaistymiselta